Големият американски цигулар Джошуа Бел ще пристигне в България този петък за концерта си в София на 9 февруари 2013 г. Концерът се организира от Classic FM радио, "Кантус Фирмус” и Фондация "Америка за България”, като билетите за събитието, включително за генералната репетиция, са напълно разпродадени.

Заедно с Оркестъра на Classic FM радио и диригента Максим Ешкенази, Бел ще изпълни един от най-хубавите цигулкови концерти – този на Чайковски. В програмата са включени още оркестровите произведения "Испанско капричио“ от Н. Римски-Корсаков, три пиеси от балета "Гаяне“, както и композицията Spirit Rounds от младия американски автор Роджър Пшитулски. Пиесата е посветена на Оркестъра на Classic FM радио и е написана специално за концерта на 9 февруари, като самият автор лично ще присъства на премиерното изпълнение.

В интервю за Classic FM американският цигулар сподели: "От 14-годишен пътувам по цялото земно кълбо, за да изнасям концерти и винаги съм искал да дойда в България. Сигурен съм, че преживяването ще е много хубаво“.

Концертът на Джошуа Бел в страната ни е част от цикъла "Музиката на Америка“, организиран от Classic FM радио, "Кантус Фирмус“ и фондация "Америка за България“.

След концерта в зала "България” Джошуа Бел ще се срещне с най-верните си почитатели и ще раздава автографи във фоайето на залата. Там ще се продават последните албуми на звездата, осигурени от представителството на Sony Classical за България – Вирджиния Рекърдс.

Интервю с Джошуа Бел можете да чуете на сайта на Classic FM в раздел "Аудио”.