Вила "Тугендхат", едно от най-известните здания на германския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое, което се намира в чешкия град Бърно, ще отвори врати днес след 2-годишна реконструкция.

За реконструкцията на паметника на архитектурата от епохата на модернизма, който ЮНЕСКО през 2001 г. включи в Списъка на световното културно и природно наследство, са били изразходвани 9 млн. долара. Зданието ще се превърне в една от най-големите забележителности в Бърно, твърдят местните власти.

Вилата е изградена през 1928 г. за Фриц и Грета Тугендхат. Тя е пример за функционализъм. Мис ван дер Рое е използвал в постройката желязо, стъкло, редки материали. Една от стените е от оникс. Тя пропуска светлината и променя цвета си в зависимост от времето през денонощието. Мебелите във вилата също са по проект на прочутия архитект.

През 1938 г. семейство Тугендхат заради еврейския си произход е принудено да емигрира. По време на Втората световна война сградата много е пострадала. Използвана е за различни цели, докато през 1994 г. не е превърната в музей.

Лудвиг Мис ван дер Рое е немски архитект, роден през 1886 г. в Аахен, Германия. Починал е през 1969 година в Чикаго, САЩ. Често е наричан за кратко само "Мис". Заедно с Валтер Гропиус и Льо Корбюзие е смятан за един от пионерите и най-видни майстори на модернизма. Той е третият и последен ръководител на известната школа "Баухаус" до закриването й под натиска на нацисткия режим през 1933 г.

Стилът, който създава Мис ван дер Рое, характеризиращ се с чистота и "простота" на формите и линиите, се превръща в едно от най-влиятелните течения в архитектурата на ХХ век. Мис е широко известен с употребата на афоризма – "Малкото е повече".