Цигуларят Васко Василев ще открие Салона на изкуствата тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК със заключителния концерт от националното си турне "Вива Вивалди" - с творби на Паганини, Тартини, Вивалди. За столичната публика ще има и изненади. На сцената с Васко Василев ще се качат едни от най-добрите български музиканти от различни оркестри и концертмайсторът на Кралската опера в Лондон, съобщиха организаторите.

Джазпримата Йълдъз Ибрахимова получава единственото отличие на 17-ия Салон на изкуствата -Голямата награда за принос в българската култура. Певицата ще отбележи своя 60-и юбилей в зала 1 на НДК на 21 май от 19.00 ч. Концертът е със специалното участие на Иво Папазов-Ибряма /кларинет/ и Венци Такев /цигулка/.

"Говорите ли български?" е мотото на фестивала, избрано от драматурга Яна Борисова. Тя е куратор на салона заедно с журналиста Георги Тошев. По неговите думи смисълът на мотото е, че независимо къде живеят или се изявяват нашите артисти, те остават свързани с родината чрез българския език, както всички нас. Салонът на изкуствата продължава до 31 май.