Десетото юбилейно издание на Sprite Graffiti Fest ще се проведе в София в началото на лятото. Събитието, което подкрепя млади графити артисти и им дава възможност да творят легално, ще се проведе на 15 юни. Слоганът на събитието тази година е "10 Years of Refreshment” (10 години освежаване).

Самото събитие е своебразен финал, на който ще вземат участие десетте най-добри млади графити художници от страната. Те ще бъдат отсяти в рамките на предварителен квалификационен кръг, в който се участва със скици. Авторите на десетте най-добри скици, избрани от жури съставено от доказани майстори на графитите, ще рисуват на 15-и юни. Конкурсът за скици на Sprite Graffiti Fest е отворен за всеки на възраст над 14 години.

„Много скоро ще обявим началото на конкурса за скици. Той ще бъде отворен само 3 или 4 седмици, затова личната ми препоръка към всички, които искат да участват е да се захващат със скиците от сега и да ги изпратят, колкото може по-рано,” каза Евгений Иванов, организатор на събитието и председател на сдружение „Радар”.

Sprite Graffiti Fest се организира от 2003 г. От своето създаване до днес, фестът се утвърди като форум, очакван с ентусиазъм от младите графити артисти. Той им дава възможност да изразяват и развиват публично, а едновременно с това напълно легално свите заложби и творчески потенциал. Миналата година това беше оценено подобаващо - Sprite Graffiti Fest стана победител в националния етап на конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“ защото:

•подпомага развитието на младите творци

•дава възможност за публична изява на неформалните изкуства и на талантливите хора, които ги практикуват

•мнозина от младите художници, участвали във фестивала вече имат свой бизнес като професионалисти

Всяка година събитието се превръща в център на алтернативните общества и събира хиляди почитатели от цялата страна.

„Винаги сме искали да откриваме и подкрепяме съвсем млади, прохождащи български графити артисти. Стараем се да даваме изява на нови артисти всяка година. Това е освежаването, което имаме предвид в тазгодишния слоган. Поне за ден всяка година, Sprite Graffiti Fest освежава и градския пейзаж на столицата,” добави Евгений Димитров.

Sprite Graffiti Fest се организира от фондация „Радар” с подкрепата на компанията Coca-Cola България и в партньорство със Столична Община. Sprite Graffiti Fest подкрепя Столична Община в инициативата София - европейска столица на културата 2019.