Харви Уейнстейн призна, че именно той е виновен Куентин Тарантино да не е сред номинираните за "Оскар" в категорията най-добър режисьор. Това каза самият американски продуцент в интервю за Deadline.

По думите на Уейнстейн, въпреки че лентата "Джанго без окови" е с пет номинации за "Оскар", Тарантино не е сред претендентите за кинонаградата за режисура заради решението на продуцента да не изпраща DVD с филма на членовете на Американската киноакадемия през декември 2012 г. Уейнстейн е искал първо да покаже филма на голям екран.

"Не бих искал да използвам думата "ограбен", но Тарантино да не участва в надпреварата за наградата най-добър режисьор? Той е един от най-добрите на нашето време! – казва Уейнстейн. – Случи се следното: ние завършихме филма на 1 декември и известно време не го показвахме на никого. Надпреварата тази година започна по-рано от обичайното и гласуването завърши на 3 януари. Ние искахме хората да видят "Джанго" в кината, а не на DVD - това е епичен филм, в който Куентин вложи цялата си душа. Самата идея за DVD ми беше противна и се отказах от нея. Може би напразно."

"Казах на Куентин, че ще трябва да платим с "Оскар" за тази стратегия, но за нас не съществуваха други варианти за показване на този велик филм - допълва продуцентът. – Впоследствие изпратихме нашето DVD, но си платихме за закъснението. Получихме пет номинации, включително за най-добър филм, но не стигнахме по-далеч."