Кинофестивалът "Трайбека" се откри със световната премиера на документалната лента "Mistaken for Strangers".

Филмът на номинирания за "Оскар" Маршал Къри проследява преживяванията на режисьора Том Бърниджър на турне с брат му Мат- фронтмен на рок групата "Нешънъл", която ще свири след премиерата.

Фестът ще предложи на публиката 89 филма на утвърдени и непознати режисьори - от документални ленти, засягащи различни теми, до романтични и тийн комедии и приковаващи вниманието драми. Над 6000 продукции са кандидатствали за участие в тазгодишното 12-о издание на "Трайбека". Близо 200 филма от 37 страни ще бъдат прожектирани на кинофестивала. Световните премиери са 53.

Освен 34-те документални и 55-те игрални филма "Трайбека" щепредстави пет проекта в новата секция "Сторискейпс", посветена на тенденциите в дигиталните медии.

Филмовият фестивал "Трайбека" е основан през 2002 г. от актьора Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф, за да популяризира културата и туризма в центъра на Ню Йорк - Манхатън - след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Повечето от филмите са независими продукции.

Куп холивудски звезди ще присъстват на филмовия фест. Сред тях са членовете на журита Упи Голдбърг, Ева Лонгория, Джош Раднор, Брайс Далас-Хауърд, Евън Рейчъл Ууд и Мира Сорвино. Бен Стилър, Клинт Истууд и Жюли Делпи ще участват в дискусии за киноиндустрията.

Филмовият фестивал "Трайбека" ще продължи до 28 април.