Фестивалът "Трайбека" представи първата "порция" от 46 продукции, които ще бъдат показани в рамките на една от водещите филмови прояви в света. Общо 90 филма от цял свят ще бъдат показани на популярния фест за независимо кино.

"Качеството на американското независимо кино е добре представено тази година, но международното разнообразие също има своя дял с филми от страни като Куба и Кения", казва арт директорът на "Трайбека" Фредерик Бойе, който дълги години е работил за фестивала в Кан.

Сред 46-те представени филма са включените в конкурсните програми за игрално и документално кино по 12 продукции, както и лентите в секцията "Гледна точка".

На 11-ия кинофестивал "Трайбека" ще бъдат показани филми от 32 страни. За първи път тази година са селектирани продукции за откриването на конкурсните програми за игрално и документално кино.

Конкурсната програма за игрално кино ще бъде открита с филма "Йоси" за хомосексуалист, който живее в Тел Авив. Първата показана лента от програмата за документално кино ще бъде "Светът преди нея" за участнички в конкурса "Мис Индия".

В конкурсната програма за игрални филми ще бъде представена и лентата "Момичето" с Аби Корниш в ролята на самотна майка, която остава без работа.

На фестивала ще бъде показан и филм за участието на актьора Джеймс Франко в сериала "Централна болница". Лентата "Франкофрения" е описана като "експериментален психологически трилър" за ескалиращата параноя на знаменитостите. Филмът включва кадри от участието на Франко в сапунения сериал.

Актьорът, който бе номиниран за "Оскар" за ролята си в "127 часа", е режисирал лентата съвместно с Иън Олдс. Филмът е показан премиерно на Ротердамския кинофестивал.

Филмовият фестивал "Трайбека" е основан през 2001 г. от Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф, за да популяризира културата и туризма в центъра на Ню Йорк – Манхатън – след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Повечето от филмите са независими продукции. Тази година кинофестивалът "Трайбека" ще бъде от 18 до 29 април.