Десетото юбилейно издание на "В Двореца“ стартира утре – 29 юни, и ще продължи до 7 юли във Варна и Балчик. Фестивалът представя най-новите международни тенденции на работа в областта на късометражното кино и дигиталните медии.

Тази година, освен силната програма, фестивалът ще представи и седем представители на световната киноиндустрия, които се занимават със закупуване на късометражно кино.

"Изключително сме горди, че "В Двореца“ вече не е само място, на което да се показват филми, а се превръщаме във форум, на който се случват реални продажби. Миналата година продадохме 12% от селекцията си, за тази сме амбицирани да продадем повече. Освен това в България ще дойдат топ имена от този бизнес, като пет от тях бяха тази година в Кан, което е голямо признание за нас. Надявам се сред заглавията които закупят да влезнат и български филми“, споделя Цанко Василев - директор на фестивала.

Ето и гостите "В Двореца":

Александра Стоун (Великобритания) – директор на „CMP Film Ltd“. Работила е с Бернардо Бертолучи, Джони Деп, Тери Гилиъм и др. Името й е свързано с филмите “Young Adam“ с участието на Юън Макгрегър и "Франклин“ с Ева Грийн.

Аня Сошич (Полша) – един от собствениците на "New Europe Film Sales“ – бутикова дистрибуторска къща, базирана в Полша, работеща с цял свят, която държи правата на редица специално селектирани филми.

Аксел Беренс (Германия) – основател на "The KurzFilmAgentur“ Хамбург - компания която от 1992 година се занимава с разпространението на висококачествени късометражни филми в цял свят. В каталога на компанията има над 200 наградени филми.

Даян Мелeрб (Франция) – французойка, живееща между Клермонд Феранд и Барселона, представител на "Some Like It Short, S.L“ - компания специализирала в дистрибуцията на късометражно кино в цял свят. Сред клиентите на компанията са телевизии като ARTE, CANAL +, NBC, FOX, ZDF, MTV и други.

Мелани Куро (Франция) – основател на "COME AND SEE Productions“, компания занимаваща се със закупуване на DVD права.

Павел Ананич (Русия) – управляващ редактор и продуцент на руския канал за късометражни филми egoist.tv. Телевизията излъчва специално подбрани късометражни филми, като на ден могат да се видят близо 150 заглавия.

Синди Нетър (Холандия) – създател и собственик на "SND Films“, създадена през 1994-а година компания има сериозна репутация като дистрибутор на късометражно кино и са ексклузивен представител на филмите на Бил Плимптън извън САЩ.

Всички фестивални прояви в рамките на юбилейното издание на Международен Фестивал за Късометражно Кино “В Двореца” са с отворен достъп за публиката.

Билети за филмовите прожекции могат да се закупият на касите на Eventim и партньорите им в цялата страна, а също онлайн на www.eventim.bg, както и на място във "Фестивалния комплекс" във Варна на цени между 2 и 10 лева.