На 30 май по покана на Reel Feel за първи път в България ще видим феномена Theophilus London. Той пристига в София с целия си бенд, за да ни покаже как един инди артист се превръща в мейджър звезда, как рап и поп музиката могат да вървят ръка за ръка и какво е да си едновременно модна икона и музикално явление в днешни дни.

Роденият в Тринидад, носещ името London, но живеещ в Ню Йорк музикант е една от най-нашумелите личности в света на урбанистичния рап и електро-поп в наши дни. Продуцент, автор и MC, Theophilus London изгражда култов имидж, съчетавайки рап, електрофънк, инди и поп, преплитайки тези стилове по безобразно оригинален начин.

Определението хипстърски рап може би е правилно, но да го чуеш на живо е все едно да попаднеш на ню-уейв парти, на което той рапира на микрофона парчета в стил Тhe Cure и New Order, примесвайки ги с грува на Fela Kuti и Джеймс Браун.

Theophilius започва кариерата си като МС в Бруклин, още на 14 години, бързо усвоява техниката на рапиране и започва да експериментира с различни мелодии и стилове. Това ясно се усеща в The Charming Mixtape, където парчетата са вдъхновени от икони като Notorius BIG, Принс и Рик Джеймс, а крайният резултат е рап с електро поп и винтидж елементи.

Автентичният му талант веднага бе забелзян от мейджър лейбъла Warner Bros, който издаде дебютния му албум "Тimez Are Weird These Days" миналата година. Самият Theophilus споделя, че с този албум се опитва да представи същината на поп културата в днешни дни, която според него е наистина странна и необяснима. С ефектните си кавъри на парчетата на Tweets – "Oops", Marvin Gaye – "I Want You" и Nat King Cole – "Calypso Blues", Theophilus London покори всички радиостанци по земното кълбо.

Подобно на своя колега Kanye West, Theophilus се прочува и като модна икона. Начинът му на обличане и екстравагантния стайлинг, с който се появява на участия, му осигуряват допълнително слава, а печатни медии като "Ню Йорк Таймс", "Вог", "Ел", "Уол Стрийт Джърнъл" и "Чикаго Трибюн", които публикуват редица материали за младия изпълнител.