Темата на петото издание на фестивала за дизайн и визуална култура SOFIA DESIGN WEEK е THE BALKAN DATE. Затова и втората част на лекционния ФОРУМ организира „среща” на новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк.

В дискусията за състоянието и развитието на балканския дизайн ще се включат ЮЗЛЕМ ЯЛИМ ЮЗКАРАОГЛУ и ДЕНИЗ ОВА (Istanbul Design Biennial), ВЛАДИМИР ПАЛИБРК (Eлектрика), ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ (Сталкер), АЛЕКСАНДАР ВЕЛИНОВСКИ и МАРТА НАУМОВСКА-ГРНАРОВА (Skopje Design Week), ДИЯ НИКОЛОВА, КРИСТОФЪР ЧОЛЪК (Истамбулин), ЛЮДМИЛА СТРАТИМИРОВИЧ (Европейски Център за Култура и Дебат ГРАД) и МАЯ ЛАЛИЧ (Mikser).

Панелът THE BALKAN TALKS ще се проведе на 23 юни, неделя, от 12:00 до 18:00 часа в сградата на Съюза на архитектите в България – Централен дом на архитекта. Цената на единичен билет за цялата програма на ФОРУМА е 70 лв.,а регистрационният формуляр е тук.

Представяне на лекторите от частта THE BALKAN TALKS:

ЮЗЛЕМ ЯЛИМ ЮЗКАРАОГЛУ и ДЕНИЗ ОВА (Istanbul Design Biennial), Турция
Юзлем Ялим Юзкараоглу е бивш директор на Истанбулската фондация за култура и изкуство и основател на d.o.T. designers of Turkey. Има завиден опит като мениджър на проекти, куратор и практик в сферата на продуктовия дизайн. След феноменалния успех на първото Истанбулско биенале по дизайн, щафетата се поема от Дениз Ова - родена и израснала в Германия, тя привнася към директорската позиция дългогодишната си практика и контакти като организатор на събития из цяла Европа.


ВЛАДИМИР ПАЛИБРК (Eлектрика), Сърбия
Владимир Палибрк управлява асоциацията за подобряване на културата Електрика и е постоянно ангажиран като сценарист, редактор, куратор, продуцент, издател и промоутър в областта на комиксите, стрийт арта и експерименталната музика.

ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ (Сталкер), България
Димитър Трайчев е един от най-дейните и популярни визуални артисти във Варна. Занимава се активно с графичен дизайн, както и с живопис, видео арт, фотография и други. През 1991 става артистичен директор на Сталкер, студио за графичен дизайн и издателска къща, както и основава галерия “Сталкер”. Известен е като половинката от проекта ЗафТра, член на групата A3 и един от инициаторите на Международния джаз фестивал Варненско лято. Негови работи могат да се видят в изложбата “Нова българска типография”.

АЛЕКСАНДАР ВЕЛИНОВСКИ и МАРТА НАУМОВСКА-ГРНАРОВА (Skopje Design Week), Македония
Александар Велиновски се занимава активно с културен мениджмънт в Македония и Холандия. Сред организаторите на филмовия фестивал Eastern Neighbours от 2006-а, директор на Арт Хотел Public Room от 2007-а, през 2011-а той също основава Skopje Design Week заедно с паралелната платформа и пътуваща експозиция Ministry of Pleasure. Марта Наумовска-Грнарова е главен уредник на Skopje Design Week и е автор на много успешна продуктова линия за дизайнерски радиатори.

ДИЯ НИКОЛОВА (Cherga), България
Дия Николова е възпитаник на Национална Художествена Академия със специалност Пространствен Дизайн. Има редица участия в изложби и изложения, свързани с българския дизай, както и три самостоятелни изложби на живопис. Дия е член на българската група за дизайн Cherga от самото й създаване и участник в SOFIA DESIGN WEEK 2013.

КРИСТОФЪР ЧОЛЪК (Истамбулин), Турция
Кристофър Чолак се занимава с визуална комуникация и шрифтов дизайн, като в момента е артистичен директор в истанбулската рекламната агенция Ajans Ultra. Пише за музика в “Радикал Хаят”, стои зад HalfStereo, работи като радио водещ и диджей. Истинската му страст са автентичните надписи в Истанбул и затова стартира проекта “Истамбулин” в опит да съберe визуална информация и да превърне невероятното писмено наследство на града в няколко характерни шрифта.

ЛЮДМИЛА СТРАТИМИРОВИЧ (Европейски Център за Култура и Дебат ГРАД), Сърбия
Людмила Стратимирович започва кариера си със сценичен дизайн и шапки и така стига до идеята за Театър на шапките (Pozorište Šešira) – микс между пърформанс, музикален концерт и модно ревю. Освен с рисуване и живовопис, Людмила експериментира и с дизайн на бижута, с голям успех и признание както в Сърбия, така и в чужбина. През 2000-те тя организира и курира многобройни изложби в областта на дизайна и приложните изкуства. Съосновател и ко-директор на Европейския център за култура и дебат ГРАД.

МАЯ ЛАЛИЧ (Mikser), Сърбия
Мая Лалич учи архитектура в Белград и Ню Йорк, но в същото време експериментира в различни области на дизайнерската практика. При завръщането си в Сърбия през 2001-а основава Миксер като неформална мрежа с приятели от различни артистични дисциплини. В момента това е една от най-големите и изявени културни платформи на Балканите, постоянно представяща изложби и събития, свързани с архитектура, дизайн и комуникация. Заедно с креативното студио Ремикс, Мая стартира ежегодното изложение на таланти “Призрачен проект” (Ghost project) и експозицията “Млади сръбски дизайнери”, посветени на индустриалния дизайн.