Представяме ви новата книга на издателство „Вакон” – „Светът според Кларксън”.

Джереми Кларксън е от хората, които много са пътували, много са видели и имат какво да разкажат. И тъй като Кларксън си е Кларксън, неговите разкази са винаги колоритни, поръсени с голяма доза хумор и леко пиперлив език.

Верен на здравия разум, който толкова рядко се среща в наши дни, Кларксън критикува нелепите, смешните, абсурдните и откровено глупавите идеи, хора и институции, с които всички ние се сблъскваме, и същевременно приветства всичко оригинално, умно и находчиво.

Царят на недоволството, открива, че: Когато обикаляш света със самолет, никоя класа не е първа; Страхът от затлъстяване може сериозно да навреди на вашето здраве; Руснаците изглеждат зле по бански (не говорим за рускините), а британците още повече; Осите са най-висшата форма на живот и още, и още ...

Джереми Кларксън е британски телевизионен водещ и писател, автомобилен специалист. Пише статии за седмичниците "Сънди таймс" и "Дъ сън", но е предимноизвестен с участието си в предаването "Топ гиър" по Би Би Си 2.Известен е с прямотата и своеволието си.

Въпреки склонността му  да кара с висока скорост и влечението му към бързите коли, шофьорската книжка на Кларксън е изненадващо чиста. Все пак той далеч не крие страстта си. В статия в "Сънди таймс" по отношение на модела  "Бугати Вейрон" той пише: "При скорошно пътуване с кола в Европа отчаяно желаех да развия възможно най-високата скорост, но пътят свърши тъкмо когато скоростометърът посочи 240 км/ч.“ А след това отново в същата статия допълва: „От позицията зад волана на "Вейрон" Франция изглежда с размер на малък кокосов орех. Не мога да ви опиша колко бързо преминах през територията й онзи ден. Просто защото няма да ми повярвате.”

Името на Кларксън е свързвано най-вече с телевизионното издание за автомобили „Топ Гиър”, в което е водещ от 1989 г.  През 2002 г., след кратка почивка, предаването стартира отново в различен формат и от тогава печели множество телевизионни награди. Днес „Топ Гиър” е едно от най-гледаните предавания по BBC 2 и е излъчвано в над 100 страни по цял свят.

За период от 3 години Кларксън има свое собствено токшоу, чиято най-отличителна черта остава обидите на водещия, отправени към Уелс. Кларксън поставя триизмерна карта на Уелс в микровълнова фурна и я включва, като след това защитава позицията си с думите: „Сложих Уелс във фурната, защото Шотландия нямаше да се побере.” По подобен начин Кларксън премахва САЩ от една карта и преименува останалото празно пространство на „Южноканадско море”.

Освен в телевизията Кларскън се появява и в британското издание на филма на Дисни Пискар „Колите”, където озвучава героя Харв, агент на протагониста Маккуин Светкавицата.