В Брюксел бе открит международният фестивал на фантастичното кино, който тази година чества 30-годишен юбилей.

Организаторите са се постарали да подготвят впечатляваща програма, която включва вледеняващи кръвта трилъри, мистични драми, филми на ужаса и анимационни ленти.

Ще бъдат показани филми от различни краища на планетата, от Япония и Южна Корея до САЩ и Канада. Голяма част от филмите са британски.

Представените тук филми ще се борят за голямата награда "Златният гарван", както и за "Сребърните гарвани", които ще бъдат връчени за актьорско майсторство, специални ефекти и монтаж.

Отличията на фестивала напомнят за птицата с черни абаносови пера от стихотворението на Едгар Алън По, автора на мистични психологични разкази и един от основоположниците на фантастичния детективски жанр.

Организаторите са се погрижили представянето на филмите да бъде съпроводено с увлекателни събития. Едно от тях ще е костюмираният бал на вампирите. Планирано е той да започне в петък, на 13 април вечерта и да продължи до следващата сутрин.

В рамките на подготовката за фестивала организаторите дори се изхитриха да облекат Манекена Пис – символа на белгийската столица. На 30 март бронзовата статуя на голото пишкащо момченце надяна костюм на граф Дракула.

Организаторите обещаха на всички, които си направят снимка облечени в костюми на върколаци на фона на "пишкащия Дракула", безплатни входни билети за бала на вампирите.