Фестивалното начало ще постави композиторът и музикантът Зимон Румел (Германия) с артистичната акция „Фрагменти танцов под”. Между 13 и 15 април, вдъхновен от градските пространства, той ще рисува танцувално на следните шест места из центъра на София:

13 април (събота), 14 ч. - Орлов мост (на самия мост) / 17 ч. - Подлез на метро спирка СУ „Климент Охридски”
14 април (неделя), 11 ч. - Градинката пред Народния театър / 17 ч. - пред Народно събрание
15 април (понеделник), - 11 ч. пред Министерство на културата / 18.30 ч. - пред СУ „Климент Охридски“

Специална изложба в Червената къща ще покаже „запечатаните” следи от неговото изкуство. Откриването й е на 16 април от 19 часа, но също така може да бъде посетена в рамките на фестивала - между 16-21 април.

Официалното откриване на „Антистатик” VI ще постави едно от имената, утвърдили своите категоричен артистичен профил и новаторско присъствие в европейския танц - Естер Саламон (Унгария/ Германия). На 15 април от 19 ч. в Театралната зала на СУ тя ще представи своето соло „Танц за нищото” /“Dance for nothing”/, вдъхновено от музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949) на легендарния американски композитор Джон Кейдж. Саламон я изпълнява и същевременно танцува, като ни кара да се питаме възможно ли е да „изпразним” главата и тялото си до точка на абсолютна свобода? Тя със сигурност достига до виртуозен поток от движения.

Ден по-късно Мирослав Йорданов - хореограф, психолог и визуален артист, изхожда от класическия мит и създава образа на един опустошен свят в спектакъла medea. Какво свързва един скулптор, една танцьорка и една жива мускусна патица – отговорът на 16 април от 20 ч. в Червената къща.

На 17 април, от 19 ч. в Театрална зала на СУ Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия) ще пресрещне в „Суров материал” /“Raw material”/ традиционния корейски танц с личните си разбирания. Тръгвайки от ритуала прощъпулник, който съществува и в Корея, и взаимодействието между традиция и съвременност, Джи Е Лим изследва нови начини на използване на тялото като източник на идеи.

Вили Прагер отдавна се намира между българските и чуждите сцени. Авторитетът на танцовата критика Арнд Веземан от Германия /сп. „Tanz”/ го определя като „новото тайно откритие от България”. На „Антистатик” Вили Прагер подканя публиката да наблюдава и съпреживее актуалната напоследък тема за революциите и тяхното превръщане в спектакъл на ентусиазма и разочарованието. Участие в революцията като театрално събитие в „Денят на победата”/“Victory Day”/, заедно с Ива Свещарова и южнокорейката Джи Е Лим, е възможно на 18 април, 19 ч. на сцената на Театрална работилница „Сфумато”.

На 19 и 20 април танцът и музиката ще бъдат силно преплетени в едно цяло.

В „Дует” /„DUET”/ Серджу Матис и Влайку Голчеа (Румъния/ Германия) ще представят до каква степен музиката може да добие контрол над тялото, да манипулира емоциите или определя атмосферата. Какво ще се случи в пространството на микрофони, колони, инструменти и гласове, и как ще си взаимодействат музика и танц – отговорът е на 19 април, 20 ч. в Червената къща.

На 20 април след планирана дискусия за състоянието на съвременния танц и пърформанс в България в Червената къща, след 21.30 ч. Червената й зала ще се превърне в атрактивен клуб за една вечер. Един от водещите танцови артисти Едуард Габия, познат от предишни издания на „Антистатик”, ще покаже новата си страст - създаването на jazzy-oriental-electro-clash музика. Бъдете готови да се запознаете с Едуард Габия Валериу Боркош или Karpov not Kasparov!

Предубеждението, че съвременният танц и пърформанс са несъвместими с шоуто редовно е било опровергавано в програмата на „Антистатик”. Едно от най-новите имена Дани Браун (САЩ/ Германия), която бързо привлече внимание върху себе си, ще представи в София „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес”. В него тя кани на сцената дявола, за да поиграе с различните ни представи за него и границите на позволеното. „Как си представяте дявола?” – на 21 април, 19 ч., Театрална работилница „Сфумато”.

Работни ателиета, лекции и дискусии ще съпътстват фестивалната програма от представления в рамките на Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция”, организирана съвместно с „Нови драматургии”.

Повече подробности и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” очаквайте в най-скоро време!

Следете феста на http://antistaticfestival.org и във Фейсбук профила ни www.facebook.com/Antistaticfestival

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2013 се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България, Културния календар на Столична община и Jointadventures, Мюнхен. Реализира се в партньорство с Платформа „Нови драматургии“ , Театрална работилница „Сфумато“ и Културен център на СУ „Климент Охридски”.

Пълната програма на фестивала вижте тук.