17-ото издание на София Филм Фест започва днес - 19:30ч. в зала 1 на НДК, с премиерата на документалния филм на Любомир Младенов – "Витоша”.

"Това е филм за планината, която притежаваме, имаме и не виждаме. Но заедно с това е и филм за децата на прехода, защото, докато го снимахме, се случи нещо забележително - протестите на Орлов мост в нейна защита. Мотото на филма е "Нашата планина", обяснява продуцентът на филма Галина Тонева.

Посетителите на премиерата на „Витоша” в зала 1 ще преминат по зелени пътеки, които ще водят към главния вход на Националния дворец на културата, а в централната част ще ги посрещне силует на любимата ни планина, украсен от детски рисунки. Зрителите ще могат да разгледат и специалната изложба с 20-те снимки, победители от фотоконкурса "Витоша”, обявен на 20 февруари в две категории – "Аз и Витоша” и "Ние и Витоша”.

Непосредствено преди началото на прожекцията Детският хор на Държавно музикално училище "Любомир Пипков”, с ръководител Тамара Маврова, ще поздрави зрителите с две емблематични български песни - "Високи сини планини” и "Хубава си моя горо”.

На церемонията по откриването на фестивала Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община.