Фестивалът „София диша” превръща август в месец на изкуството. В четири поредни недели четири софийски улици ще се превърнат в арена не на автомобилите, а на творчеството.

Инициативата ще стартира на 5 август със „За сцената и хората” – седмица, посветена на сценичните изкуства. Мястото е традиционната за „София диша” ул. „Цар Иван Шишман”, а всеки софиянец може да се потопи в театъра на открито между 16:00 и 22:00 часа. „София диша” се реализира със съдействието на Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на града за „Европейска столица на културата 2019”.

Улица „Цар Иван Шишман” се превръща в сцена, приютявайки млади творци, осмеляващи се да излязат от рамката. . В програмата ще бъдат представени няколко филма, които ще провокират интереса ви. Ще бъде показан филмът на режисьора Ивайло Минов „Обедна почивка“, както и „Коварна игра“ на младия режисьор Мартин Райковски. Ще видите и един наистина софийски филм - „Кой е този град?“ на Мария Аверина, който ще се излъчи в 21 часа в градинката на „Св. Седмочисленици”.

Театърът и неговите разновидности също ще бъдат част от програмата на фестивала на 5 август. Монолог в стил Stand-up Comedy на тема "Ситуацията по софийските улици и категории шофьори" ще бъде представен от актьора Мирослав Симеонов. Младата и много талантлива актриса Диана Милушева съвместно с Валери Кирилов (автор и хореограф) ще изиграят за гостите „Моноспектакъл на една идея“. Участие ще вземат и „Ха-ха-ха Импро театър“, които ще провокират публиката чрез типичната за тях импровизация.

Освен тематичните участници за тази неделя програмата на „София диша” е пълна и с други разнообрази активности. Именно на 5 август в София стартира най-бързият месец в годината с интересно състезание - Радио ENERGY и PUMA ще търсят най-бързия човек в България. Освен спринта, който не е стихията на всеки, ще има допълнителни забавни категории, а екипът на радиото ще черпи с коктейли участниците и публиката цял ден. Танцова формация "Софистик-живо" ще представят на посетителите К-PОР улични танци, хип-хоп танци и уъркшоп за сценични облекла, в който всеки ще може да се включи. Друга интересна инициатива е подготвена от сдружение „Фабрика за идеи“ - Дървото на идеите ще порасне за един ден на улица „Шишман”, а "градски игри" ще забавляват посетителите с утопични, но реализуеми мисии, също част от преживяването ви с „Фабрика за идеи” и тяхната „Академия за социална промяна”.

Наред с изкуството и спорта, ще обърнем внимание и на образователната част. Емил Джасим от „Център за образователни инициативи” ще представи презентация за проекта “Повишаване на Информираността по отношение на Земетресения и Справяне с Детските Емоции" и „Глътка въздух за образованието”.

Неделя следобед на 5 август ще бъде ползотворна и за любителите на спорта. Гости на „София диша” е и клуб „Левски”, както и „Мачирски спорт”, които са организирали разнообразни спортни занимания за деца и възрастни.