Задава се второто издание на Международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary. Тази година той е между 19 април и 12 май и ще премине под мотото "Близо, по-близо, заедно". Куратор на фестивала e туркинята Овюл Дурмушоглу, която ще представи над 20 международни артисти, лектори, куратори и колекционери от света на съвременното изкуство.

В рамките на Sofia Contemporary 2013, като акцент в паралелната програма на фестивала, ще се проведе и събитие от международен мащаб - изложбата "Нови гледни точки в съвременното китайско изкуство" във VIVACOM Art Hall. София бе избрана да бъде първият домакин на изложбата. След Sofia Contemporary 2013 изложбата ще обиколи Европа. Кураторът й - Син Донг Ченг, който през последните 15 години представя съвременни китайски артисти в цял свят, определя своята изложба като събитие от “тежка категория”.

Само няколко месеца след своето първо издание през есента на 2012 г., Sofia Contemporary се завръща, за да скъси дистанцията между съвременното изкуство и неговата публика. "Изкуството не ни дава готови отговори и не ни предлага спокойствие на духа - то по-скоро възбужда социалното ни въображение да се приближим един към друг, да се погледнем отблизо и да играем заедно”, смята кураторът на фестивала Овюл Дурмушоглу.

Повече за фестивала можете да научите от сайта на Sofia Contemporary.