За втора поредна година в рамките на София Филм Фест ще бъдат представени финалистите за наградата Европейския парламент - LUX 2011.

Панорамата включва два от трите филма финалисти за наградата за 2011 година.

Днес - 8 март, от 18.30 ч. в Дома на киното ще бъде показан носителя за наградата LUX за 2011 година, френският филм "Снеговете на Килиманджаро" на режисьора Робер Гедигиан. Филмът ще бъде представен от актрисата Ариан Аскарид и ще бъде последван от дискусия, организирана от Информационното бюро на ЕП в България, Френското посолство и София Филм Фест. Модератор на дебата ще бъде журналистът Георги Ангелов.

"Снеговете на Килиманджаро" е предвиден в програмата на София Филм Фест с още две прожекции - на 10 март от 17.00 часа във Френския институт и на 12 март от 16.30 часа в кино Люмиер.

Гръцкият филм "Атенберг" ще бъде представен в Дома на киното на 9 март от 18.00 часа. Филмът може да бъде видян още на 15 март от 21.00 часа във Френския институт.

За наградата LUX:

Наградата LUX е учредена през 2007 година като символ на подкрепата, която Европейският парламент оказва на европейското кино, като символ на културното разнообразие в ЕС и платформа за дебат и разсъждение върху ценностите на Европа и нейното бъдеще.

Освен това, тази година в програмата на София Филм Фест е включен и Международен форум на UNESCO - "Визия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа". Специалното събитие на 17 март в Централния военен клуб ще бъде част от програмата на София Мийтингс.

Форумът на ЮНЕСКО ще съдържа три кръгли маси, посветени на темите кино, творчески подходи към градската среда и иновации във визуалните изкуства. Събитието се реализира като част от глобалната инициатива на Генералния директор на UNESCO - Ирина Бокова, "Културата: мост към развитие", като Югоизточна Европа е приоритетен регион в пилотната фаза на инициативата.