Бас Ван Бейк има проблем с холандската дизайн сцена. Всъщност, той има проблем с дизайн сцената изобщо. Според него тя няма нищо общо с реалния свят днес. Нарича я "романтична комедия", "цирк", "малък буржоазен фарс", "елитаристка" и анти-демократична", а повечето от главните действащи лица в нея откровено нарича "идиоти" и "кретени". Според него дизайнът се е свел до това едни и същи "големи" имена без никакви оригинални идеи да правят посредствени "дизайнерски" вещи "в ограничени бройки", които да продават на буржоазията на чутовни цени, като междувременно получават едни и същи суперлативи от не-критични критици. Бас ван Бейк ще бъде един от лекторите на тазгодишния Форум в рамките на Sofia Design Week. Веднага се срещаме се с него!

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?
Всичко изкуствено и не автентично, но аеродинамично.

Кои са любимите ти дизайнери в момента?
Салонът „първа класа” на Turkish Airlines на летище „Ататюрк” в Истанбул ми донесе голяма наслада. Не знам кои са дизайнерите, но са свършили страхотна работа. Както и президентският апартамент в хотел Hyatt в Шанхай, който беше доста приятен.

Какъв е най-добрият урок, който си получавал от дизайнер, с който си работил?
Никога нямай доверие на хипи!

С кой дизайнер би желал да работиш?
Аз съм тип, който не си пада много по сътрудничеството и по мое скромно мнение, то се надценява. И все пак бих желал да проектирам прибори за хранене за която и да е авиокомпания със силни предпочитания за преживяване от първа класа.

Как мислиш, че дизайнът ще се промени през 2050 г.?
Ще бъде два пъти по-вълнуващ, отколкото през 2100 г.

Кое е най-откаченото преживяване, което си имал в работата си?
Преди няколко години бях поканен да изнесе лекция в Токио. Организаторите ми запазиха полет за първа класа, тъй като съм висок мъж и втора класа наистина не ме устройва – ако трябва да бъда честен, е доста болезнено изживяване. Деми Мур седеше до мен и въпреки че ми беше малко неудобно, я помолих да изиграе една моя любима сцена от „Редник Джейн”. И тя го направи!

Какво е чувството, което искаш да споделиш с работата си?
Емоциите са за хипитата, жените и гейовете.

Какъв тип дизайн се опитваш да създаваш?
Бих желал да цитирам 50 Cent със „стани богат или умри опитвайки се”.

Откъде намираш идеи за проектите си?
Срещам най-интересните хора в салоните „първа класа” на летищата по целия свят. Преди няколко месеца имах много вдъхновяващ разговор със сър Ричард Брансън. Въпреки че мразя хипита, намерих амбицията му за космически туризъм за доста дръзка и смела.

Мечтаният проект?
Подобно на Уолт Дисни и Майкъл Джексън, аз също бих желал да отворя мой собствен увеселителен парк: Басниленд.

Кажи ни шега за дизайн/дизайнер?
Дизайнът не е шега, но познавате ли Мартен Баас?

Имаш ли някакви съвети за изгряващите дизайнери?
Стъклото винаги изглежда добре, без значение какво; керамиката изисква твърде много работа; грънчарите са социопати, епоксидната смола смърди, размерът има значение.

Какъв друг тип артисти харесваш?
Американският пианист и вокал Liberace е моят Исус и спасител; бащата, който никога нямах, но искам да притежавам.

Ако не беше дизайнер, какъв щеше да бъдеш?
Не мога да мисля за нищо друго, освен дизайн. Роден съм и живея за него, чувствам го, проповядвам го, съм...