Сам Мендес, създателят на най-новата лента от поредицата за Джеймс Бонд - "007 координати: Скайфол", спечели три награди на сп. "Емпайър" – за най-добър филм, най-добър режисьор и почетния приз "Вдъхновение".

Хорърът "Туристи" – и зненадващият претендент за тазгодишните отличия на сп. "Емпайър", получи наградата за най-добър британски филм. Нискобюджетната продукция беше с четири номинации и си оспорваше отличията с някои от най-големите холивудски блокбастъри.

На звездната церемония в хотел "Гросвенър хаус" в Лондон призовете в актьорските категории бяха присъдени на Дженифър Лорънс за "Игрите на глада" и Мартин Фрийман за "Хобит: Неочаквано пътешествие". Лентата на Питър Джаксън получи наградата за най-добър научнофантастичен/фентъзи филм.

Неделната вечер бе запомнящата се и за голямата дама на британските кино, театър и телевизия Хелън Мирън. Актрисата получи приза "Легенда" часове преди в САЩ да бъде излъчен дългоочакваният телевизионен филм за Фил Спектър с нейно участие.

Дани Бойл, който наскоро изключи вероятността да замести Сам Мендес като режисьор на следващия филм за Джеймс Бонд, бе удостоен с награда за цялостен принос към киното.

Прочулият се с ролята на Хари Потър актьор Даниъл Радклиф беобявен за тазгодишния носител на приза "Герой". Лентата с негово участие "Жената в черно" бе отличена в категорията за най-добър хорър.

Носителите на наградите на сп. "Емпайър" се определят чрез гласуване на читателите.