Американският актьор Робърт Редфорд, който преди 36 години изпълни ролята на единия от журналистите, разкрили аферата "Уотъргейт", подготвя документален филм за този политически скандал, който струваше поста на президента Ричард Никсън.

Филмът "Завръщане към цялото президентско войнство" ще бъде излъчен през 2013 г. по телевизия "Дискавъри". Той ще покаже скандала и отражението му върху политиката и медиите през последвалите го 40 години.

Заглавието препраща към филма на Алън Пакула от 1976 г., в който Робърт Редфорд и Дъстин Хофман изпълниха ролите на журналистите от "Вашингтон пост" Боб Удуърд и Карл Бърстийн, разследвали загадъчни кражби в помещенията на Демократическата партия в сградата "Уотъргейт" във Вашингтон. Разкритията им доведоха до оставката на президента Ричард Никсън през 1974 г.

"Сега е подходящият момент да се разгледа този момент от историята, за да се разбере настоящето", каза пред "Ню Йорк таймс" актьорът, известен с левите си идеи.

Документалният филм ще покаже и нова информация, по-специално за разкриването на идентичността на Дълбокото гърло, както е известен информаторът на журналистите и бивш заместник-директор на ФБР Марк Фелт.