SOFIA CONTEMPORARY В ДВИЖЕНИЕ обявява отворена покана за идейни проекти и акция на тема "Рестартирай сладкарница Прага. Какво бихте направили с това място?".

Целта на инициативата е да провокира и генерира интересни идеи за преосмисляне на изоставените сгради, симптоматични за центъра на столицата. Пример за такъв "неработещ" градски сегмент e едно от любимите места за среща в столицата преди 1989 г. – бившата сладкарница "Прага" на ул. Раковски, която в момента е опакован в ламарина обект, чиито стени служат за популяризиране на търговски марки.

"Какво бихте направили с това място" – това е въпросът, с който организаторите целят да провокират жителите на София да участват в дискусията за изоставените централни градски части.

Поканата за участие в "Рестартирай сладкарница Прага" е насочена към всички граждани с активна позиция спрямо организацията на живота в града и облика на заобикалящата ни среда, независимо от тяхната професия и възраст. Визиите могат да бъдат изразени чрез всички художествени средства и да се материализират във всички възможни медии – написани на Post-it, оформени като плакат, стихотоворение, звукова инсталация, рецитал или кратък пърформанс на място. Всички проекти ще бъдат показани, а условието за участие e те да отговарят на заданието на отворената покана и да не съдържат послания, подстрекаващи към дискриминация и ксенофобия.

Участниците в "Рестартирай сладкарница Прага" ще бъдат поканени в определен ден и час да донесат предварително разпечатани своите идейни проекти и да ги залепят върху ламарината, която огражда бившата сладкарница Прага. На място участниците ще имат възможност да се включат и "на живо“ в "Говорилнята" – обособен кът, в който пред видеокамера ще могат да споделят своите идеи.