"Невиждан театър" е късометражен документален филм (30 мин.) на младата режисьорка Дора Петрова, който разкрива едно от уникалните лица на България: един театрален феномен, който пленява и руши границите на представите ни за човешките възможности.

Премиерата на филма е в Дом на Киното на 20.7.2012 oт 19:00ч. и с нея създателката му иска да подпомогне хората, за които разказва.

В оновата на филма е представлението "Сянката на моята душа". Това е театър на сенките, който се изпълнява от незрящи младежи под ръководството на режисьора Велимир Велев. Постановката е една визуална приказка, в която лишени от зрение карат зрящите да прогледнат.

Директорът на Световния театрален фестивал на слепи и слабовиждащи в Загреб - Войн Перич, прави специално обръщение след премиерата на Сянката на моята душа в Хърватска:

"Представлението на българите е изключително! Искам да им кажа да бъдат и занапред упорити и храбри. Такова нещо никой не е правил досега в света, така че това е едно ваше лице - автентично, уникално и само ваше, много интригуващо и интересно.

Това, което бих искал да предам на културните институции в България е, че Велимир Велев тук в Загреб показа огромна отдаденост към каузата на слепите и заинтригува не само нас, но и всички участници на фестивала със своята работа в България. И мисля, че ако той продължи това и ако тези деца и студенти работят с упорство, би могъл скоро да достигне един връх на театъра на слепите в световен мащаб. А България ще получи една своя запазена културна марка, която ще бъде позната и известна по целия свят. Смятам този млад театър в България за един сериозен театрален феномен.”

Филмът на Дора Петрова показва светлината в тези млади хора, от която се ражда тази театрална магия, както и абсурдните препятствия, които я съпътстват.

За всяко едно представление прожекторите, които са основен фактор за осъществяването му, се вземат назаем или от Министерството на културата, или от друга институция.

Една от идеите на прожекцията е да се наберат средства за закупуване на прожектори, за да може представлението да продължи да вдъхновява хората.

За автора:

Дора Петрова е завършила Дигитални медии с профил Филм в Дармщат, Германия, а в момента е студентка по "Комуникационен дизайн” в Майнц.

Eкипът на филма:

Оператори: Дамян Димитров, Дора Петрова, Добрин Кашавелов, Десислав Атанасов
Монтаж: Петър Минов
Музика и звукообработка: Томас Мойдт
Сценарист, режисьор, продуцент: Дора Петрова

С участието на:
Велимир Велев (Вельо)
Панчо Карамански (DJ Pancho)
Блажо Николич
Проф. Юлия Огнянова
Сейди Юруков
Ивелин Богомилов
Байрие Емин
Верка Костандовска
Георги Пантелеев
Катрин Димитрова
Десислава Ралчева
Проф. Симо Лазаров
Мартина Стоянова
Мария Магдалена Попова
Методи Попов
Борислав Стайков