Джеймс Камерън ще снима трите продължения на "Аватар" в Нова Зеландия.

Трите филма ще бъдат снимани един след друг без прекъсване и ще излязат последователно през 2016г., 2017г. и 2018г. Първият "Аватар" излезе през 2009 г. и се превърна в хит в световния бокс-офис.

Всеки един от филмите ще разполага с бюджет от най-малко 500 милиона новозеландски долара (300 милиона евро). Първият "Аватар" беше отчасти сниман в Нова Зеландия, а специалните му ефекти бяха дело на новозеландската компания Weta Digital, базирана в Уелингтън. Компанията работи и по "Властелинът на пръстените" и "Хобитът" на Питър Джаксън.

"Много съм щастлив да обявя официално, че ще отведем филмите "Аватар" в Нова Зеландия", заяви Джеймс Камерън пред журналисти. Режисьорът избрал тази страна заради професионализма на снимачните екипи, познанията на хората там в областта на специалните ефекти и субсидиите, предоставяни от държавата, в размер на до 25% от бюджета на филма, уточни Камерън.

Привличането на продълженията на "Аватар" на новозеландска земя "ще покаже на света, че Нова Зеландия е прекрасно място за правене на филми", заяви премиерът на страната Джон Кей.