В германския град Бремен на търг за сумата от 5000 евро беше продадена книгата "Последното предложение" /Der letzte Satz/, в работата над която един след друг са участвали 4700 автори. От издателство "Келнер ферлаг" информират, че получените от продажбата средства ще бъдат използвани за благотворителност.

Идеята за книгата е на двамата приятели от Долна Саксония Кристиан Хофман и Волфганг Миндерман. В началото на 2012 година те са открили страница в интернет, на която всеки желаещ може да остави кратък текст в допълнение към вече съществуващия.

Всеки път щафетата се е предавала на нов автор. Така след една година беше написана книга с обем 304 страници със завладяващ сюжет, разказва Хофман. С времето книгата започнала да привлича все повече вниманието на издателите.

От "Келнер ферлаг" се затрудняват еднозначно да определят за какво точно се разказва в романа, тъй като потокът на съзнанието на няколкото хиляди души трудно се поддава на литературен анализ. Те обаче уверяват, че книгата е пълна с философски разсъждения, описани са приказни светове, има разкази за срещи с реални актьори и музиканти.

На търга е бил продаден уникален екземпляр с кожена подвързия и златни букви. За него са били платени 5000 евро. Обикновените екземпляри с мека корица се предлагат за 10 евро.

Освен парите от аукциона, от всяка продадена книга ще се отчисляват по 1,11 евро. Парите ще бъдат преведени за благотворителност на детски хоспис.