Британският принц Уилям, херцог на Кембридж, ще участва в снимките на телевизионния сериал "Спасителни хеликоптери" /"Helicopter Rescue"/.

По данни на телевизионния канал "Скай нюз" филмът ще е посветен на работата му в Уелс като командир на операции по издирване и спасяване с хеликоптер.

В сериала, който ще бъде заснет от Би Би Си, ще се разказва за всекидневието на 30-годишния лейтенант на кралските ВВС и неговите колеги.

"Не съществува по-добро чувство от това, когато спасяваш нечий живот - казва принцът. - По мое мнение това е най-доброто призвание - да имаш възможност всеки ден да правиш добро." "Състоянието, когато връщаш хора на техните роднини и близки, не може да бъде сравнено с нищо друго" - добавя той.

"Като капитан на хеликоптер трябва да планираш цялата спасителна операция, да предвидиш възможните трудности и да търсиш решение на възникващите проблеми - продължава принц Уилям. - Защото в нашата работа най-главното е не само навреме да излетиш, но и да успееш да се върнеш."

По данни на "Скай нюз" миналата година хеликоптерите на двете бази на ВВС в Уелс са летели 566 пъти. Благодарение на тези полети са били спасени повече от 470 души. Очаква се принц Уилям да изпълнява служебните си задължения най-малко до септември тази година.

След това членът на британското кралско семейство може да изгуби работата си, тъй като е решено заради икономии в бюджета хеликоптерите, използвани в издирвателно-спасителни операции, да бъдат предадени на външен изпълнител.

Премиерата на сериала "Спасителни хеликоптери" ще се състои на 8 април.