В лондонската "О2 арина" тази вечер ще се състои церемонията по връчването на британските музикални награди БРИТ, предаде БТА.

Очаква се главното събитие да бъде изпълнението на Адел, която ще се завърне на британската музикалната сцена след като претърпя операция на гърлото, съобщи Ройтерс. Абсолютната музикална кралица на 2011-а се завърна триумфално на сцената на изминалите вече награди "Грами" (откъдето си тръгна с 6 статуетки), но изпълнението й на наградите БРИТ ще бъде първото пред родна публика от операцията насам и феновете й нямат търпение.

На шоуто ще пеят още Ед Шийрън, Риана, Coldplay, Ноел Галахър, Florence And The Machine, Бруно Марс и култовите Blur, които ще получат приз за изключителен принос към музиката.

Младият изпълнител Ед Шийрън изненадващо получи най-много номинации за престижните музикални награди БРИТ, но очакванията са на церемонията по връчването на отличията да триумфира Адел.

Шийрън, който преди броени дни навърши 21 години, е номиниран в четири категории - за най-добър албум за "+", за нак-добър сингъл за "The A Team", за пробив и за най-добър изпълнител.

В категориите за албум и сингъл младият британец ще се състезава срещу Адел, която има общо три номинации за БРИТ и може би най-здравословно за него ще бъде да приеме, че изходът от битката за отличията вече е предрешен. Така направи преди няколко дни форнтменът на Coldplay – Крис Мартин. Съпругът на Гуинет Полтроу каза, че Coldplay имат шанс за награда само, ако Адел направи така, че албумът й "21" да не е излизал никога.

Букмейкърите залагат за триумф на 23-годишната лондончанка като най-добра изпълнителка, както и в топ категорията за най-добър албум за "21", от който само в САЩ са продадени над 6 млн. копия.

Също с три номинации, като Адел, е Jessie J. Тя ще се състезава в категориите за най-добра британска изпълнителка, пробив на британски изпълнител и най-добър британски сингъл за "Price Tag".

Предварително бе обявена носителката на приза "Изборът на критиците" - Емили Сандей. Отличието се присъжда на изгряващи звезди на британската музика. (Повече за Емили>>)