Българският филм "Последната линейка на София" на Илиян Метев ще се състезава на фестивала в Кан.

Общо 63 филма попаднаха в официалната селекция на юбилейното 65-ото издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 12 дни – от 16 до 27 май. В конкурсната програма са включени 21 заглавия, като 14 от тях са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха на 23 април подбора на 51-вото издание на Седмица на критиката (La Semaine de la Critique), която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, Седмицата на критиката е най-дългогодишната паралелна конкурсна програма на филмовия фестивал в Кан и цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

След успешното представяне на българското кино на фестивала в Кан през 2011 с два филма във водещите програми – "Островът" на Камен Калев в Петнайсетдневката на режисьорите (Quinzaine des Réalisateurs) и "Аве" на Константин Божанов в Седмица на критиката, отново през 2012 има българско участие сред 7-те селектирани конкурсни филма.

"Последната линейка на София" е документалният филм, създаден с подкрепата на Национален филмов център като копродукция с Германия и Хърватия и бе представен през март в програмата Балкан Скрийнингс на 9-ото издание на София Мийтингс.

"Последната линейка на София" е единствената творба от Източна Европа в 51-вото издание на Седмица на критиката в Кан, както и единственият документален филм.

Историята: В един милионен град има само 13 линейки! Краси, Мила и Пламен са невероятните герои на филма: енергични, с чувство за хумор, раздават себе си в опит да спасят живота на другите. Колко дълго те ще имат сили да изпълняват своята мисия, въпреки големия брой препятствия в града?