Поемата "Септември” на Гео Милев стана хип-хоп/дъбстеп парче, "По жицата” на Йовков звучи с реге мелодия, а "В механата” на Ботев вече е пънк-рок песен – така създателите на мащабния проект Bulgarian Audio Books рекламират аудиокнигите, които представят едни от най-известните произведения на най-популярните български автори в mp3 формат.

Целта на инициативата е "да стимулира тийнейджърите да четат повече”, представяйки им класически произведения по модерен начин. Мотото на инициативата е "Яко е да слушаш български произведения”.

Bulgarian Audio Books обединява усилията на актьорите от добричкия театър "Йордан Йовков”, които записват 12 диска с поезия и проза с общо времетраене 34 часа. Артистите пресъздават емблематични творби, като "На прощаване”, "Хаджи Димитър”, "Бай Ганьо”, "Мамино детенце”, "Немили-недраги”, "Опълченците на Шипка”, "Градушка”, "Септември”, "Зимни вечери”, "Песента на колелетата”. Първоначално Bulgarian Audio Books има за цел да помогне на българите в чужбина да се докоснат до най-доброто от българската литература. Впоследствие проектът разширява своите размери, заемайки се с каузата да припомни на тийнейджърите най-известните ни български автори и произведения.

За да се харесат повече на младите, създателите на проекта решават да привлекат нашумели БГ изпълнители в рекламната кампания на аудиокнигите. Това решение води до включването в проекта на Young BB Young, DRS и R.U.C.O.

С появяването на промоционалните видеа в мрежата се появиха и първите им критици. Интернет потребители се обявиха против аудиокнигите като цяло, защото според тях книгите трябва да се четат, а не да се слушат и превръщането на творбите в "книги за слушане" едва ли ще накара тийнейджърите да ги прочетат.

Други пък разкритикуваха музикалните интерпретации на известните произведения, наричайки ги "гавра”.

Трети пък харесват и песните, и идеята за аудиокнигите.

Вие какво смятате? Добра ли е инициативата? Ще накара ли тийнейджърите да четат? Харесвате ли маркетинговата стратегия с музикалните интерпретации? Или може би ви харесва идеята, но не и реализацията? Споделете мнението си в коментарите!