Ако има дума, която най-добре характеризира времената, в които живеем, то това е тероризъм – дебнещ отвсякъде и преследван от американските президенти с цената на всичко – дори понякога и на невинни човешки животи. Но по-странното е, че терор в 21 век може да има и да бъде налаган от една страна над собствения й народ, какъвто е случаят с непрестанно въоръжаващата се срещу световния враг Северна Корея, докато хората в изключително затворената комунистическа държава умират от глад и едва ли не са принудени да ядат гранати "собствено производство". Ето няколко истории от voyo.bg, с които да илюстрираме това, за което говорим…

"Пътят към Гуантанамо"
През 2001 г. четирима пакистанци от Великобритания – Рухал Ахмед, Асиф Икбал, Афик Расул и Монир – пътуват към Пакистан за сватба и водени от наивен идеализъм решават да хвърлят поглед на военната ситуация в Афганистан, наскоро бомбардиран от американските сили след терористичната атака от 11 септември. Веднъж попаднали сред огъня, приятелите бързо загубват един от тях – Монир, а другите трима са заловени от Северноатлантическите съюзници. Предадени са на Американските сили, които ги транспортират до затворническия лагер на базата Гуантанамо в Куба. Това, което следва са три години на жесток режим, разпити и мъчения с цел да изтръгнат от тях невярното признание, че са терористи. Тримата невинни се борят да запазят своя висок дух срещу сполетялата ги политическа несправедливост.

"Афганистан и годините на талибаните"
В продължение на пет години скалистата долина Панджир беше фронтова линия между талибаните и Алианса. Най-големият лидер на антиталибанския съюз беше Ахмед Шах Масуд. Неговите войници не допускаха талибаните да завладеят стратегическата долина и северните планински райони. На 9 септември 2001 г. двама журналисти с белгийски паспорти идват да го интервюират. Но това не било обикновено интервю, а двамата мъже не били журналисти. Те не носели видеокамера, а бомба. Шест дни по-късно легендарният лидер починал от раните си.

"Северна Корея: Отчаяна или измамна"
Този уникален документален филм представя един различен поглед към живота в Северна Корея. Лентата представя откровени интервюта с учители, лекари, директори и ученици, пробивайки дълбоко в това затворено общество и проучвайки промените в социалната, политическа и икономическа среда на страната.