Писателят от Малайзия Тан Туан Енг спечели азиатската литературна награда "Ман" за романа "The Garden of Evening Mists".

Творбата на Енг се връща към смутните времена на японската окупация на родината му по време на Втората световна война. Тя разказва историята на студентка юристка, която е единствената оцеляла от японски трудов лагер.

Журито определи наградения роман като " творба със силно въздействие и възраждаща изящност". Той е вторият, написан от автора, на английски език. Литературната награда "Ман" често е наричана "азиатския Букър" и е с парична равностойност от 30 хиляди долара. Тя се връчва на автори или преводачи, творящи на английски език, и е една от най-престижните на континента.

Тан Туан Енг е работил като юристконсулт по авторско право, преди да стане писател. За тазгодишната награда той се пребори с конкуренцията на четири други номинирани автори. Това са нобеловият лауреат Орхан Памук от Турция със "Silent House", Мушараф Али Фаруки от Пакистан с "Between Clay and Dust" Хироми Каварами от Япония с "The Briefcase" и Джит Таил от Индия с "Narcopolis".