Златните статуетки за наградите "Оскар" пристигнаха в Лос Анджелис с търговски полет от Чикаго, придружавани от президента на американската киноакадемия Том Шерак, предаде Асошиейтед прес.

В самолета пътниците, които не знаеха предварително каква атракция ги очаква по време на полета, се редяха на опашка, за да си направят снимка за спомен с култовите награди. Една от стюардесите каза, че това е "възможност, която човек получава веднъж в живота".

Пътниците имаха възможност да подържат "Оскар" и да се снимат с него. Статуетката изненада временните си притежатели с теглото си. Изработена от британий и покрита с 24-каратово злато, тя тежи 3,9 кг. Някои от пътниците не губиха време и веднага качиха снимки с "отличията си" в интернет.

Пилотът на полета "Оскар 1" на "Юнайтед еърлайнс" позволи една от статуетките да гостува в пилотската кабина, като нарече трофея "най-ценния неоживен товар" на борда.

Статуетките за наградите "Оскар" за първи път летяха с търговски полет с толкова гласност. Обикновено ги транспортират тихомълком от Чикаго, където ги изработва леярната "Р. С. Оуънс". На въпроса каква е причината за тази идея, Том Шерак отговори: "Просто за удоволствие".

Макар и президентът на киноакадемията да придружаваше 42 статуетки, само две от тях бяха с него сред пътниците. Останалите бяха в багажното помещение.

Празникът продължи и на летището в Лос Анджелис. Там статуетките бяха посрещнати със златисти и сребристи балони и постери. На излизане от самолета всеки пътник получи статуетка "Оскар", изработена от шоколад.

Проследете пътя на един "Оскар" от леярната до Лос Анджелис с помощта на снимките в прикачената галерия (горе, дясно).

Не пропускайте да гледате церемонията по връчването на най-престижните кинонагради на живо единствено в ефира на bTV Cinema! Излъчването започва в 00:00 часа на 26 срещу 27 февруари и ще продължи до 6:30 часа на 27 февруари. Всичко за наградите "Оскар" ще намерите в специалната ни тема>>