В Москва бяха обявени тазгодишните лауреати на Демидовската награда за видни учени. Имената на отличените са Евгений Примаков, Иля Мойсеев и Евгений Аврорин.

"Днешната награда се присъжда за 20-и път в най-новата й история, припомни вицепрезидентът на Руската академия на науките академик Генадий Месяц. Приятно ми е да констатирам, че нейни лауреати станаха изтъкнати руски учени".

Академик Евгений Примаков бе удостоен с руския еквивалент на Нобеловата награда за научния му принос в сферата на държавното строителство и в развитието на обществените науки. Академик Иля Мойсеев е световно признат учен химик с голям принос за развитието на химията на елементоорганичните съединения, на нефтохимията и на химията на карбените.

Академик Евгений Аврорин е безспорен авторитет в научните среди в ядрената област. Той е почетен научен ръководител на Общоруския научно-изследователски институт по техническа физика.

Демидовската награда е най-престижното отличие в областта на науката в Русия. Тя е учредена още през 1832 г. от представител на известната фамилия Демидови. Връчва се всяка година до 1866 година, след което следва прекъсване. През 1993 г. започва да се присъжда отново.

Размерът на всяка премия от тази година е увеличен на 1 милион рубли. Към нея се връчва сребърен медал с изображението на Демидов в малахитова кутийка. Днес в Москва бяха обявени лауреатите, а церемонията по награждаването ще се състои на 8 февруари следващата година.