Единствената църква в видинското с. Ракитница от години се руши. Преди няколко години тя е затворена. С риск за живота си хората продължават да ходят в храма. Ще бъде ли възстановена църквата в Ракитница?

Дядо Филип е най-старият жител на Ракитница. Още си спомня как през далечната 1938 г. храмът "Света Троица" отваря врати за миряните. Всеки от селото дал каквото може – и така църквата била построена. А храмът се пълнел с хора.

Аз съм завършил седми клас през 40-та година, а до 7-ми клас имаше певчески хор – черковен хор и ние пеехме вече. И тука вече свещеника си правеше там молитвите, служението...”, спомня си Филип Георгиев

Голямото земетресение от март 1977 г. нанася първия удар на църквата. Оттогава постоянно се появяват нови и нови пукнатини... „Оттогава ето това е! Руши се. Малко по малко се руши”, разказва Филип Георгиев.

"То не е една – почти целият купол, цялата църква е в такива пукнатини. Кметът направи един ремонт – горе на покрива, обаче то течеше много и направихме опит да замажем тия пукнатини, но не става. Бяхме ангажирали дори архитект, но той дойде и каза – "не става".

Още при първите проблеми жителите на селото започват да търсят институциите за помощ.
Преди осем години кметът на община Видин издава предписание на Видинската митрополия църквата да бъде ремонтирана.

"До ден днешен не са предприети никакви действия за отстраняване на тези нередности”, коментира Илиян Бърсанов, кмет на с. Ракитница.

През 2009 г. властите затварят храма. Хората обаче продължават да идват. „Хората разчитат на божията помощ да ги закриля в самия храм”, споделя Илиян Бърсанов.

Потърсена беше Видинската митрополия, за да се разбере защо толкова години храмът "Света Троица" е оставен да се руши? Отговорът беше кратък – няма пари за ремонти.

„На територията на Видинска митрполия има много храмове. Може би 85% от тях трябва да бъдат ремонтирани. И тъй като това е голяма територия, се върви стъпка по стъпка и приоритет имат храмовете, които са най-засегнати. А този, за съжаление, не че не е сред тях, но не е сред най-засегнатите”, казва архимандрит Поликарп от Видинската митрополия.

От видинската митрополия се надяват да възстановят храма с помощта на европейските фондове. „До края на декември месец тази година трябва да бъдат подготвени документите, за да може в началото на следващата година да започне ремонтът”, надява се архимандрит Поликарп.

И докато храмът продължава всеки ден да се руши, въпросът е дали с мазилката не си отива и вярата... „Не може да пропадне. Вярата си е вяра...”, категоричен е Филип Георгиев.