Новият филм "Китайски зодиак" на Джeки Чан ще бъде последният му голям екшън.

Лентата излиза на екран в Китай през декември. Чан – майстор на бойните изкуства и една от най-големите екшън звезди в съвременното кино, съобщава, че след премиерата на "Китайски зодиак" ще претегля внимателно бъдещите си филмови участия. Той освен това планира да отделя по-голямата част от времето си за благотворителност.

Това не е краят на екшън кариерата на Джeки Чан, но в бъдеще той ще разчита повече на новите технологии и специалните ефекти в киното, тъй като каскадите, които сам изпълнява, стават по-трудни за него с напредването на възрастта.

"Вече не съм млад. Защо трябва да рискувам, за да върша тези неща? Все още правя всичко по силите си, но не искам да подлагам живота си на излишен риск и да се озова в инвалидна количка", казва 58-годишният актьор.

Джeки Чан е убеден, че феновете му ще харесат "Китайски зодиак" – "най-доброто от мен" за последните десет години. Чан е режисьор, режисьор на бойните сцени, сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля във филма. "Това е моето бебче. Сценарият ми отне седем години, а заснемането на лентата – година и половина", казва Джeки Чан, и допълва: "Този филм е много важен за мен, защото ще бъде и последният ми голям екшън".

Джeки Чан планира в бъдеще да отделя по-голяма част от времето си на благотворителна дейност. Екшън звездата наскоро получи наградата "Социален филантроп на годината" на "Харпърс базар". Чан се надява, че човеколюбивият му пример ще бъде последван от увеличаващия се брой богаташи в Китай. Актьорът например продаде на благотворителен търг автомобила си "Бентли" за 961 837 долара.

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в която и да е друга азиатска страна. Броят на филантропските организации обаче е малък, а благотворителността все още е рядък феномен в държавата с най-многобройно население в света.