С четвъртия си албум "Random Access Memories", който излиза следващата седмица, френското дуо "Дафт пънк" отдава почит към диско и пънк музиката.

Дискът ще бъде пуснат в продажба във Франция в понеделник, а след това и в останалата част от света. Заглавието му донякъде е вдъхновено от компютърната памет и музикалното наследство.

"Живеем във време, когато за композиране на музика се ползват лаптопи", заявиха двамата музиканти. "Казахме си, че сме на път да изгубим нещо. Решихме да влезем в звукозаписно студио и да контактуваме с идолите си - музикантите, от които сме били повлияни толкова много. Изхождахме от виждането за специфична музика, като например онази, която Куинси Джоунс създаде за Майкъл Джексън."

Имах усещането, че работя със свои връстници, с хора, които са отрасли заедно с мен и имат същия усет към музиката, какъвто имах и аз навремето, заяви китаристът на "Шик" Найл Роджърс, който е участвал в записите на няколко песни в албума.

От двете страни на Атлантика духът бе един и същ - да се върнем към онези митични времена, когато музиката вълнуваше хората, допълни продуцентът Фарел Уилямс. Две от песните в албума са с неговото участие.

Композиторът Пол Уилямс пък е написал текста на песента "Touch" и е участвал като певец в записа й. В записите са участвали също китаристът на "Строукс" Джулиън Касабланкас и пианистът Чили Гонсалес.

Дискът с времетраене 74 минути съдържа 13 песни.