Мрачна фигура стои самотно изправена насред пуст и мрачен пейзаж в една картина, докато друга привлича вниманието с едва осезаеми, наподобяващи дървета форми.

Двете завладяващи черно-бели творби са сред 20 картини в рядка изложба на китайския лауреат на Нобелова награда за литература Гао Синцзян.

Експозицията "На ръба на реалността" е организирана в тайванската столица Тайпе и е първата от три години в Азия за Гао Синцзян, който получи Нобелова награда за литература през 2000 г. като френски гражданин.

73-годишният нобелов лауреат е сменил писалката с четката, за да сътвори "застинали" пейзажи от образи, форми и сенки, рязко контрастиращи с живите му и детайлни романи като "Планината Душа", спечелили му Нобелова награда за литература.

"Рисуването и литературата представляват два напълно различни езика. Когато литературата достигне до предела на изразните си възможности, започва рисуването", е споделил Гао Синцзян на откриването на изложбата в Тайпе, която ще продължи до 28 юли.

Литературното творчество на родения в Китай творец, който живее във Франция, включващо и многобройни сценични постановки, му носи международна слава. В родината му обаче произведенията му са забранени през 1989 г.

Гао Синцзян разкрива, че двете му артистични занимания са част от живота му още от детските му години, но като възрастен винаги се е стремил да ги дистанцира едно от друго.

"За десетия ми рожден ден чичо ми ми подари тетрадка с бели листа. По онова време я използвах и за писане, и за рисуване. По-късно стриктно разграничавах двете дисциплини", споделя нобеловият лауреат.

С изкуството си Гао Синцзян започва да привлича общественото внимание през 80-те години на миналия век с многобройни изложби в Европа. От тогава негови картини са показвани в колективни и самостоятелни изложби по света, но в родината му Китай са рядкост.

И докато смята да продължи да рисува, Гао Синцзян може да разочарова читателите си с намерението си да не пише повече романи. "Твърде изморително е. Този тип творческа дейност е прекалено интензивен", казва нобеловият лауреат.