Година след като организаторите на наградите Грами съкратиха призовете в 31 категории, предизвиквайки протестите на много музиканти, сега те добавят към орязаната листа три категории, като възстановяват отличието за най-добър латино джаз албум, предаде Асошиейтед прес.

В следващата церемония по раздаването на престижните грамофончета ще бъдат включени 81 категории. Миналата година те бяха намалени от 109 на 78.

Първото добавено отличие е ново - за най-добър съвременен ърбан албум. Тази категория трябва да намери победител за най-добър r’n’b с елементи на поп и рок.

Вторият добавен приз е за най-добър класически компендиум, който да отличи "миксове от класическите жанрове". Третият е възстановяването на отличието за най-добър латино джаз албум.

Организаторите шокираха музикалната индустрия, като обявихапрез април миналата година, че съкращават броя на категориите, за да насърчат състезателното начало в надпреварата. Това бе и мотивът наградите в областта на поп, r’n’b и кънтри вече да не се присъждат отделно на мъже и на жени, а представителите и на двата пола да се състезават едновременно помежду си. Така конкуренцията за отличията, смятани за музикален еквивалент на наградите "Оскар", щяла да е е по-силна.