Шестчленно международно жури ще определи победителите на 11-ия международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" – Балчик. Тази година фестивалът е от 29 юни до 6 юли.

В състава на журито са двама фестивални директори - Даря Никитина ("Начало" - Санкт Петербург, Русия) и Хайнц Херманс ("Интерфилм" - Берлин, Германия). Редом до тях застават Йенни Тойвониеми (Финландия) - носителка на наградата на журито от Сънданс 2012 г. за късометражния си филм "Срещата", режисьорът на документалния филм "Татко снима мръсни филми" - Йордан Тодоров, аниматорът Радостина Нейкова и Тобайъс Мунте (Великобритания) - сценарист и продуцент.

Журито ще оценява конкурсните програми на фестивала - международна и национална, в категориите най-добър игрален филм (български и от международната секция), най-добър документален филм, най-добър експериментален филм, най-добра българска анимация. Публиката ще определи филма победител от конкурса за телевизионна продукция.

Тридесет доброволци от чужбина ще пристигнат у нас за един месец, за да участват в подготовката и осъществяването на фестивала, с подкрепата на програма на Европейската комисия.

Международното присъствие в екипа на феста се превръща в традиционно и след като Балчик посрещна младежи от Естония, Йордания, Полша, Португалия, Хърватия, Франция, тази година ще бъдат представени Грузия, Испания и Латвия. Младежите ще открият и специални паралелни програми с най-добрите късометражни филми от съответните национални кинематографии.

Повече от 700 заглавия са в състезателните и паралелните програми и видеобиблиотеката на фестивала тази година.