Мюзикълът "Матилда" по детския роман на Роалд Дал получи седем награди "Лорънс Оливие". Това е абсолютен рекорд в 36-годишната история на най-престижните британски театрални отличия, съобщиха световните информационни агенции. Спектакълът бе с 10 номинации за наградите "Лорънс Оливие".

Продукцията на Кралската шекспирова компания, която се играе и в театър "Кембридж" в лондонския Уест енд, е създадена от Денис Кели и Тим Минчин. Сред наградите за "Матилда" са за най-добър режисьор, най-добър мюзикъл, най-добра актриса в мюзикъл на четирите млади изпълнителки в главната роля и др.

В основата на сюжета е историята на необичайното момиченце Матилда, способно да движи предмети с мисълта си. Нейна най-близка приятелка става учителката й, която по-добре от другите разбира дарбата на детето.

Рут Уилсън и Джони Лий Милър с наградите си. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наградата за най-добра театрална актриса получи Рут Уилсън за ролята си в спектакъла "Анна Кристи". Тя се пребори за отличието със Силия Имри, Лесли Манвил, Кристин Скот Томас и Марша Уорън.

Отличието за най-добър актьор си поделиха двама души - Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър, които играят в нашумелия спектакъл на Дани Бойл "Франкенщайн" на сцената на Националния театър. Сред останалите номинирани за отличието бяха Джеймс Кордън, Дъглас Ходж и Джуд Лоу.

Британската постановка "Съавтори" за съветския лидер Йосиф Сталин и писателя Михаил Булгаков бе отличена с наградата "най-добра дебютна пиеса". Тя е театралният дебют на киносценариста Джон Ходж. 

Победителите бяха обявени на тържествена церемония в Кралската опера. Нейни водещи бяха Имелда Стонтън и Майкъл Бол.