Четиримата музиканти от АББА окончателно затвориха страницата, свързана с годините, когато пееха заедно на сцената, след като в Стокхолм отваря врати музей, посветен на легендарната група.

"В музея ще ни видите заедно, докато в реалния живот днес това просто не се случва, заяви шеговито Бьорн Улвеус от АББА. Първоначално бях скептичен към хрумването да се превърна в музеен "експонат" - не исках и да чуя за това. По-късно обаче идеята ми допадна, след като си дадох сметка, че музеят ще е в Стокхолм.

Ани-Фрид Люнгста, Агнета Фелтскуг и Бени Андершон също бяха скептични, но бързо промениха мнението си. Надявам се, че са доволни, че съм се посветил на създаването на музея. Става въпрос за постоянна музейна експозиция, която ще попадне в справочниците."

Създаването на музея е финансирано до голяма степен от самия Улвеус. "Казах си, че трябва да направя всичко което е по силите ми за осъществяването на този проект, поясни той. Това е история, която си заслужава да бъде разказана. Всъщност внуците ми започват да задават въпроси.

Имам 5-годишна внучка, но прецених, че е твърде рано да й говоря за популярността. Затова реших да й напиша приказка за момче, което живяло едно време в градче някъде из Швеция и когато навършило 11 години, получило китара за Коледа."

В музея е направена възстановка на историята на Бьорн и останалите музиканти от АББА. Представени са снимки, свързани с детството им, със сформирането на групата и първите й успехи, с двете двойки в групата - Бьорн/Агнета и Бени/Ани-Фрид.

В музея сплощ 1300 кв.м има също възстановки на офиса на продуцента на групата и на звукозаписното й студио. Музейната сбирка създава представа за ежедневието ни, за живота с децата, за семейните кавги, за разводите, отбеляза Улвеус.

Посетителите имат възможност също да се полюбуват на сценичните костюми на музикантите от групата. От 1974 г. от албумите на АББА, чиято музикална кариера продължава 10 години, са продадени 378 милиона копия в целия свят.