Известните слънчогледи на Ван Гог са не по-малко интересни за учените, отколкото за почитателите на изкуството.

На картините на пост импресиониста ясно се виждат мутантни двойни цветове. Те не изглеждат странни за Ван Гог, но досега бяха загадка за учените. Най-накрая екип от университета на Джорджия откри гена, който отговаря за мутацията.

"Освен че е интересно от историческа гледна точка, откритието ни показва молекулярната база на черта с икономическо значение – каза проф. Джон Бърк. – Често виждаме декоративни разновидности в градините, като рисуваните от Ван Гог. За тях има голям пазар."

Повечето слънчогледи имат компактна глава със стотици семена в центъра, заобиколени от големи цветове. Разновидността с двойни цветове, като рисуваните от Ван Гог, имат много по-малко семена. Всички те са с генна мутация, която осигурява по-голям брой на безплодните цветове. При дивите слънчогледи тази мутация не съществува.

Ван Гог има две серии картини "Слънчогледи". Първата е нарисувана в Париж през 1887 г. Тя е с полегнали обикновени слънчогледи.

Втората е нарисувана в Арл през следващата година. На нея растенията са във вази и са с повече цветове. Именно тя е вдъхновила американските учени за изследването.