Димитър Бербатов ще бъде специален гост на The Jameson Empire Awards. Големите награди на Empire Magazine се връчват всяка година и отразяват мнението на читателите на списанието. Бербатов ще премине по червения килим в компанията на някои от най-големите имена на световното кино на 24 март.

Присъствието на българския футболист на бляскавата церемония в Лондон не е случайно. Той е ревностен почитател на седмото изкуство, а създадената от него преди 5 години фондация "Димитър Бербатов“ подкрепя млади таланти в сферите на изкуството, спорта и науката. Димитър Бербатов ще придружи българските финалисти в петото издание на конкурса за римейк на филм в 60 секунди - Jameson Empire Done in 60 Seconds. Конкурсът е възможност за българските млади таланти да се докоснат до големите звезди на киното като Гари Олдман, Тим Бъртън, Мерил Стрийп и десетки от най-известните представители на киноиндустрията, които форумът събира всяка година.

Любители на киното от 17 държави, сред които Япония, Индия, Чили и България, вече работят по своите късометражни филмови проекти. Целта е да впечатлят журито в конкурса и да достигнат именно до бляскавата церемония по връчването на наградите на списание Емпайър на 24 март.

Мелина-Елина Бондокова, Росен Илиев и Тим Бъртън

Миналата година именно България успя да намери място сред петте финалисти в надпреварата. Тогава Мелина-Елина Бондокова и Росен Илиев се срещнаха със своя идол Тим Бъртън, чийто "Едуард ножиците“ бе послужил за основа на техния едноминутен шедьовър.

Остават броени дни, в които желаещите да се борят за място на финала в Лондон (с придружител Димитър Бербатов) трябва да изпратят своите едноминутни филмови интерпретации. За целта участниците трябва да посетят сайта на конкурса. Крайният срок за участие е 20 януари.

Световният финал в Лондон е на 22 март, а най-добрите пет филма ще достигнат до звездната церемония по връчването на наградите на списание Емпайър в неделя - 24 март.