Перуанският писател Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет "Св. Климент Охридски". По този повод той ще пристигне в България през май, съобщиха от посолството на Испания в България.

Присъждането на титлата съвпада с публикуването от издателство "Колибри" на романа "Панталеон и посетителките". Предстои издаването на последната творба на писателя - "Мечтата на келта", както и на "Литума в Андите" и есеистичната му книга "Цивилизация на зрелището".

Заедно с тези неиздавани до момента произведения българските читатели ще могат да се запознаят и с други романи на Варгас Льоса, преведени на български език, сред които "Леля Хулия и писачът", "Лудориите на лошото момиче", "Празникът на козела", "Кой уби Паломино Молеро".

Творчеството на Марио Варгас Льоса му е донесло престижни награди за литература на испански език, между които наградата "Сервантес" и наградата на Принца на Астурия. През 2010 г. той получава и Нобеловата награда за литература.

Льоса е автор на 17 романа, преведени на десетки езици. Първото му произведение - "Градът и кучетата", публикувано през 1963 г., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.