Мариинският театър ще усвоява активно новите технологии, включително и триизмерните изображения, съобщи художественият ръководител на санктпетербургския театър Валерий Гергиев.

На среща с журналисти в Париж Гергиев изрази и задоволството си от резултатите от тестовете на новата сцена на театъра, чието откриване е предвидено за началото на май тази година.

Гергиев съобщи, че Мариинският театър вече разполага със собствена звукозаписна марка и издава дискове с оперна музика. В близко бъдеще се предвижда и пускането на DVD-дискове, за да могат постановките на театъра да бъдат излъчвани в кината.

"Сега работим с 3D. Смятам, че новите технологии са много важно направление, те крият в себе си огромен потенциал" – заяви маестро Гергиев.

Първо обаче сътрудниците на театъра трябва да се научат да работят с тези технологии. В тази насока Мариинският театър предвижда сътрудничество с видния режисьор Дейвид Камерън, създател на филми като "Титаник" и "Аватар". Според Гергиев екипът на Камерън притежава най-голям опит в използването на триизмерните технологии.

В близките планове на Мариинския театър е да бъдат записани в 3D формат постановки от класическия репертоар на балета. Гергиев сподели, че би искал работата да започне с балета "Анна Каренина". "С "Лебедово езеро" ще е по-лесно" - сподели прочутият диригент и художествен ръководител на Мариинския театър. Според него първите резултати трябва да се очакват през 2015 година. Ръководителят на театъра припомни, че първият опит да бъде показан триизмерният филм-балет "Лешникотрошачката" в САЩ се оказа успешен. Той е представен вече неколкостотин пъти. Предвидено е в триизмерен формат да бъдат записани в бъдеще и оперни постановки.

Валерий Гергиев сподели още, че е доволен от резултатите от първите акустични тестове на новата сцена на театъра. Предвидено е на 1 май на нея да се състои представление за артисти и ветерани на театъра, а за следващия ден е насрочена официалната церемония по откриването й.

Предвидено е техническите характеристики на сцената да позволят на нея да се играят по 2-3 спектакъла на ден. В същото време в основното здание са необходими по 3-4 дни за монтиране и 2 дни за демонтиране на декорите на мащабни постановки като например "Война и мир".

Историята на изграждането на новата сграда на Мариинския театър започва от 2003 г. Тогава са обявени резултатите от международен конкурс, спечелен от френския архитект Доминик Перо. Впоследствие театърът се отказва от сътрудничеството си с него. Новият конкурс е спечелен от канадското архитектурно бюро Diamond&Schmidt. "Мариинка-2", заемаща цял квартал, се строи в непосредствена близост до историческо здание на Мариинския театър. Двете ще бъдат свързани с мост-коридор, преминаващ през Крюков канал.

По време на строителството новата сцена се превръща в една от най-скъпите театрални площадки в света. Предвидено е за изграждането й да бъдат изразходвани около 22 милиарда рубли.