Култовият унгарски фестивал Sziget (Зигет) празнува 20-годишен юбилей тази година и организаторите обещават запомняща се фестивална седмица. 20-ото издание на едно от най-големите музикални събития в Европа ще се проведе между 6 и 13 август на остров Обудай сред водите на Дунав.

Юбилейната 2012 стартира много успешно за Sziget с награда за "Най-добър голям фестивал” на Европейските фестивални награди. Събитието беше класирано и сред първите пет в категорията на най-добрите музикални събития според музиканти от цял свят.

"За нас е чест, че не само публиката, а и изпълнителите оценяват усилията ни. Всяка година се стремим да предложим на феновете запомнящо се преживяване. По повод 20-ото издание на феста ще се постараем да свършим още по-добра работа и да покажем на целия свят, че титлата “Най-добър голям европейски фестивал” е напълно заслужена”, споделиха организаторите не фестивала.

Placebo Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Сред първите попълнения на тазгодишния лайнъп на феста са Placebo, които вече почти две десетилетия задават тона на алтернативната музикална сцена. Музикантите в момента работят върху седмия си албум, който ще бъде представен и на главната сцена на Sziget това лято.

През 2012 на Sziget се завръщат и една от най-вълнуващите банди на британската електро-поп сцена – Hurts. Миналата година участието на Hurts на Glastonbury беше обявено от New Musical Express като най-добрия фестивален концерт, а последвалата им изява на сцената А38 на Sziget беше истински фурор. Тази година британците ще покажат какво могат на главната сцена на феста.

The Subways и посланиците на британската рок сцена The Horrors също ще са сред музикалните попълнения на Sziget 2012. Списъкът продължава с Crystal Fingers и представителите на шведската алтернативна сцена Mando Diao, Noah & The Whale. В групата на инди – поп изпълнителите на Sziget 2012 влизат и Friendly Fires.