Прочутият американски художник от български произход Кристо, известен с опаковането на културни и природни забележителност, обяви, че отлага с година своя следващ проект за изграждането на арт инсталация над река Арканзас в Колорадо, предаде БГНЕС.

Проектът "Над реката" ("Over the River") трябва да има осем секции над река Арканзас, покрити с общо 10 км носещи се като вълни алуминиеви панели, които ще променят сянката всеки ден. Те трябваше да бъдат поставени между Салида и Карсън сити в Колорадо през август 2014 г., но след планирането на различни промени, художникът е решил да отложи проекта за август 2015 г. Проектът е разработен от Кристо и покойната му вече съпруга Жан-Клод.

"Христо разбира, че тази новина може да бъде разочароваща за хилядите местни жители и хилядите художествени ентусиасти от цял свят, които очакваха да видят "Над реката", се казва в изявление на художника. "Той се надява, че отлагането ще бъде от полза за по-доброто представяне на арт инсталацията."

Официалното одобрение на амбициозно начинание беше дадено през ноември миналата година от Бюрото на управление на земите - федерална агенция в рамките на Департамента на вътрешните работи, който администрира държавни земи в Съединените щати.

В началото на февруари стана известно, че природозащитници са завели дело срещу Кристо, за да спрат проекта му. Опонентите на "Над реката" решиха да съдят Бюрото за управление на земите в гр. Денвър. Според тях агенцията е нарушила редица федерални закони и е потъпкала собствената си политика, като е дала зелена светлина на проекта на Кристо.

Противниците твърдят, че арт инсталацията на р. Арканзас може да окаже неблагоприятно въздействие на дивата природа, да причини верижни катастрофи и прекъсне развлекателната дейност на гражданите в района.