Холувудският кинотеатър "Кодак", където от 11 години се провежда церемонията по връчването на "Оскар"-ите, трябва да бъде преименуван по настояване на едноименната фалирала фотографска компания, предаде БТА

След като обяви банкрут, бившият най-голям световен производител на фотоапарати и филмови ленти вече не бил в състояние да плаща по 4 млн. долара за правото престижният театър да носи името на фирмената марка.

Сградата на театъра е част от хотелско-търговския комплекс "Hollywood and Highland", собственост на компанията "CIM Group". През 2000 г. ръководството на "Кодак" сключи договор театърът да носи името на фирмената марка. Сделката, на стойност 75 млн. долара, обхващаше 20-годишен период.

Банкрутиралата компания сега иска да разтрогне договора, за да се справи с тежкото си финансово положение. "CIM Group" ще загуби един стабилен финансов партньор, което неминуемо ще се отрази и на реномето на театъра, неразривно свързан с историята на "Оскар"-ите.

Положението се усложнява и от още едно обстоятелство. Американската киноакадемия възнамерява да смени мястото на провеждането на престижната церемония. А според подписания със "CIM Group" договор, кинодейците имат право да го разтрогнат без последствия след първите 10 години сътрудничество. Именно това възнамерява да направи киноакадемията в началото на 2013 г.

"Кодак тиътър" има 3400 седящи места и разполага с една от най-просторните сцени в САЩ с дължина 34,4 м и широчина 18,3 м.