Китайският филм-мелодрама "Мистерия" и филипинските киноветерани Нора Онор и Еди Гарсия бяха отличени с най-високите призове на Азиатските филмови награди.

Лентата на често цензурирания в родината си режисьор Лоу Е разказва историята на жена на средна възраст, която иска да отмъсти на съпруга си, след като открива изневярата му.

Награденият кинотворец заяви, че призът е признание за целия екип, работил над филма. Освен за най-добър филм, "Мистерия" взе наградата за най-добро ново откритие в лицето на Ци Си и за най-добър сценарий.

Китай забрани през 2006 година на Лоу Е да снима в продължение на 5 години, след като той разпространи своя лента, без позволение. Но въпреки това режисьорът заобиколи забраната, като засне кинотворба, използвайки малки дигитални камери.

Нора Онор е една от най-популярните филипински кинозвезди от 70-те и 80-те години на миналия век. Тя получи приза за най-добра актриса със завръщането си на голeмия екран с лентата "Thy Womb". Във филма Нора играе ролята на домакиня, изправена пред проблемите на своето безплодие в мюсюлманска общност в южната част на Филипините.

С наградата за най-добър актьор бе отличен 87-годишният филипински ветеран Еди Гарсия за играта си в "Bwakaw". В лентата той се превъплъщава в образа застаряващ гей, който се сблъсква със самотата и пропилените възможности в консервативната си родина. Гарсия спечели и приза на публиката за любим актьор.

Японецът Китано Такеши взе отличието за най-добър режисьор с творбата си "Outrage Beyond", но не присъства лично на награждаването. А родената в Малайзия холивудска знаменитост Мишел Йео бе наградена за постижения на азиатското кино.