Сега ще ви разкажем за една необичайна среща! Вижте как Бистришките баби намериха общ език с един от най-известните китаристи в света – Стенли Джордан. И дори го научиха да играе право хоро!

Стенли Джордан започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Няколко години по-късно открива китарата и това променя живота му завинаги. Днес той има четири номинации за наградите „Грами". Заставал е на сцената редом с имена като Куинси Джоунс, Дизи Гилеспи, Ричи Кол и още много други... Днес Стенли Джордан прекоси океана, за да дойде на гости на Бистришките баби....без да подозира, че вече е слушал тяхно изпълнение преди години....

„Невероятно е, защото аз дойдох да чуя тази група, да вечерям с тях. Но в действителност аз съм ги чувал преди много години, в Ню Йорк, през 90-те, и не знаех, че това са същите хора. И още от онзи концерт в Ню Йорк, аз исках да дойда в България, защото музиката е толкова впечатляваща, чувствам я дълбоко в душата си и е различна от това, което нормално слушам...
Не познах хората, но като видях носиите, си помислих, „Това е групата, която слушах!", категоричен е Джордан.

А бистришките баби се бяха подготвили подобаващо за визитата – с маса, отрупана с български ястия!

„Храната много ми хареса...По принцип аз съм много стриктен към храната, защото не ям месо, но имаше месо, което беше толкова вкусна, че не успях да устоя и трябваше да хапна. Всички ястия бяха невероятни - зеленчуците, салатите подправките, бяха толкова вкусни...Другото нещо е, че аз не пия алкохол, но когато седнах и ми сложиха тази...ракия ...беше толкова вкусна, беше като парфюм...", коментира Джордан.

След вечеря дойде време и за песни...първи бистришките баби поздравиха своя гост с пеене. А той също не пропусна да поздрави своите домакини, свирейки. Накрая Стенли Джордан и Бистришките баби решиха да пробват как биха звучали заедно...и резултатът беше повече от впечатляващ!

„Предизвикателство е...няма да кажа, че е лесно, защото го правим за първи път ..но мисля, че има някаква естествена връзка между нас, защото аз харесвам музиката им...аз чувствах, че някои от нещата, които свирех си пасваха идеално и въпреки, че аз съм много критичен към работата си, но имаше моменти, в които ми харесваше какво се получава.

Много, много ни хареса как звучим с него. Усещането е невероятно – винаги се радваме на такива хора, които бързо ни приемат, ние също много бързо ги приемаме – явно има някаква връзка между всичките хора на изкуството... Приятно е наистина, невероятно удоволствие е.

Следващата спирка на виртуозния китарист е Казанлък. Там той ще проведе майсторски клас и за първи път ще изнесе концерт пред българска публика.