Близо 50 години след като публикува концептуалната си книга "Грейпфрут", писателката, художничка и активистка за мир Йоко Оно издава продължение, с което се надява да вдъхнови хората и да ги окуражи да мислят и да четат.

"Acorn" ("Жълъд") - книга със 100 "инструктажни" поеми и рисунки, ще бъде пусната по книжарниците от днес.

По думите на Йоко Оно книгата й представлява своеобразно връщане назад във времето, тъй като първоначално я създава за интернет през 90-те години на миналия век. Всеки ден в продължение на 100 дни вдовицата на легендарния фронтмен на "Бийтълс" Джон Ленън е споделяла различна идея, която хората да обсъждат. Сега Оно претворява този опит в книга.

"Идеята ми хареса, защото много хора вече не четат книги. Вместо това те просто сядат пред компютъра. Връщам се назад във времето по този начин, тъй като наистина вярвам, че четенето на книги е напълно различно преживяване от начина, по който хората общуват и получават информация в интернет", споделя в свое интервю Йоко Оно, която по-рано през тази година навърши 80 години.

Всяка "инструктажна поема" е придружена от точкова рисунка, стимулираща допълнително мозъчната дейност на читателя. Инструкциите, описани от авторката като "поезия в действие", и илюстрациите предизвикват читателите да се вгледат в заобикалящия ги свят по различен начин.

Подобно на издадената през 1964 г. книга "Грейпфрут", новата творба на Йоко Оно е разделена на секции. И макар първоначално да се е притеснявала, че "Жълъд" няма да бъде толкова сполучлива книга като първата, сега вдовицата на Джон Ленън я намира за по-добра и
"по-рафинирана на органично ниво".